A felirat állása:
Spartacus s03e10:
(HDTV-AFG, x264-ASAP, 720p-IMMERSE) LETÖLTÉS

2013. március 10., vasárnap

Kibeszélő: A hatodik rész

Hogy tetszett a rész? Többet/kevesebbet vártatok? Vajon mi következik ezután? Írjátok le a véleményeteket egy hozzászólásban! Vigyázat! SPOILEREK!

29 megjegyzés:

  1. Annyit szeretnék kérdezni,hogy magát a sorozatot honnan birom letölteni? Kérlek segitsetek!

    VálaszTörlés
  2. Magát a sorozatot, torrent oldalakról tudod letölteni.
    Megnéztem, ez is ütős rész volt, csak sajnos közeleg a vég.
    Cézár kezd nagyon menő lenni, ami kicsit aggaszt, dehát... ez így hiteles. :)

    VálaszTörlés
  3. Valaki tud esetleg arról, hogy a sorozat követni fogja-e a történelmet vagy esetleg ez teljesen eltér tőle? Csak mert nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele de én nem akarok drámát a végére :D

    VálaszTörlés
  4. László melyik torrent oldalrol?

    VálaszTörlés
  5. Azért az számomra elég érdekesnek tűnik, hogy Donar, akinek teljesen át volt szúrva az oldala, és nem is a "top" gladiátorok közé tartozott, elég könnyedén elszórakozott Caesar-ral, elsőnek sebezte meg, stb, ha nem lett volna a komoly sebe, egykettő szétszaggatta volna.. Plusz Gannicus is kb félkézzel rendre rakta Caesart (bár tőle ezt el is vártam :D )
    Meg az mi már, hogy Crassus a hegyen (ki tudja mikor, meg hogy, hogy senki nem vette észre) szép kis árokrendszert épített, hogy ne tudjanak arra menekülni majd a lázadók..
    Mindenesetre jó rész volt, Gannicusért végig izgulhattunk.
    Tiberius szerintem előbb-utóbb bepöccen végleg :D

    VálaszTörlés
  6. Ahbainoo: Crassus tényleg épített falat, csak a sorozaténál jóval nagyobbat és nem éppen ott, ahol a mostani részben mutatták - legalábbis azt hiszem. Egyszerűen azért, hogy Spartacus hadserege ne tudjon élelmet szerezni.
    Amúgy köszi a feliratot!

    VálaszTörlés
  7. Nem tudom hogy vagytok vele, de az epic volt már rögtön a legelején, Spartacusék az ellenségre ugranak lassított felvételben, kb az istenek jutottak róluk eszembe.:DD Tényleg nagyonnagyon nehéz lesz őket megölni(már ha megfognak halni...)
    Ez annyira nem a részhez tartozik, de megláttam valahol Crixus 1 évados képét. Eléggé "le van épülve" kinézetre ebben az évadban :D (jójó.. tudom, nincsen jól tartva az tény)

    VálaszTörlés
  8. Márk, ott van pl a Piratebay (írd be a google-be, ha nem ismered).

    VálaszTörlés
  9. Nagy bajban vannak! Még 4 rész és egyre izgalmasabb! Sajnos tudjuk a végét - vagy mégsem? Köszi a felíratot!

    VálaszTörlés
  10. A történelmet is követi,de nem mindenben,pld. a kalóz most már végleg meghalt,mivel Gannicus megölte.(Ez nagyon tetszett)A történelemben Spartacus vesztét egy kalóz okozta.Várta a hajókat,amit beígért a messinai szorosnál,de átverte.Elvileg még így is lehetne,mert egy néger kalóz életbe maradt,de nem hinném,hogy ő veri át Spartacusékat.Gannicus nagyott alakított ebben a részben,ez az epizód róla meg Caesarról szólt.Olyan érzésem volt,hogy mindkettőt hőssé akarják tenni ebben a részben és jól is jöttek ki belőle.Érdekes volt újra harcolni látni Gannicust és Caesart,biztos lesz köztük még csata.Tiberius eléggé keveri a szart,lehet nemsokáig látjuk már.Laeta elég kemény a filmben,szépen átszúrta a kalóz gigáját.Nekem is olyan érzésem van,mintha halhatattlanok lennének a felkelők.Kiváncsian várom ki marad esetleg életben,mert lehet,hogy ez lesz a nagy csavar a film végén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Spartacus elvileg meghalt a Quaglietta melletti csatánál, viszont a testét sosem találták meg. (Nem tudom hol hallottad a kalózos verziót :) ) Szóval gyanítom még viszonylag jó vége is lehet.

      Törlés
  11. Van egy olyan érzésem hogy a vége nem éppen történelem hű lesz, és remélem igazam is lesz :D

    VálaszTörlés
  12. Ebben a videóban elmondják ,hogy "mindenki tudja ,hogy mi lesz Spartacus vége" DE, ennek ellenére úgy fogják megoldani a végjátékot ,hogy mindenki szája tátva maradjon. Szóval nem mondták ,hogy meg-e hal benne Spartacus vagy a többiek. A lázadást biztosan leverik ,szerintem ennyiben hűek maradnak a történelemhez ,a szereplők halála viszont nem biztos. Bár az epizód címeket olvasva szerintem a 8. részben válnak meg végleg Crixustól( valószínűleg meghal, de lehet ,hogy csak el távozik Spartacus csapatából). Amúgy itt a videó amiben szinte mindent elmondanak a sorozatról amit csak tudni lehet.
    http://www.youtube.com/watch?v=zDe_2-_G9rE

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valaki készített-e feliratot ehhez vagy esetleg leforditaná nekem, mert nem a legtőkéletesebb az angol tudásom és csak részlegesen értem.
      Köszi előre is :)

      Törlés
  13. Jó rész volt, tetszett.
    A történelmi hűséggel kapcsolatban pedig pl. Crixusnak már rég nem is kellene élnie.:)
    Caesarnak pedig köze nem volt a felkelés leveréséhez, legalábbis nem találtam róla történelmi feljegyzést.
    Szerintem biztos lesznek túlélők a főhősök között, Spartacust is meg fogják menteni vagy legrosszabb esetben is eltűntnek nyilvánítják és néző képzeletére bízzák a dolgot, persze ez csak az én tippem.:)

    VálaszTörlés
  14. Hát én szinte szétrágtam a szám a rész alatt, Gannicus és legfőképp Laeta a kedvencem az egész sorozatban, szóval nem volt egy nyugodt percem :D
    Donar halálát nagyon sajnáltam, de legalább bátor halált kapott - talán az utolsó becsületes halál volt ez, akik ezek után élve elfognak, az keresztre lesz feszítve, vagy más hasonló szörnyűségek.
    Gyűlölöm Caesart, és gyűlölöm Crassust, az a mocsok csak úgy csípőből odaadta Laetát annak a kalóznak. Szép párhuzamot vontak így Spartacus és közte, hiszen anno Spartacus tárgyalni sem volt hajlandó olyasmiről, hogy odaadja Laetát, mikor Hérakléon vmi ilyesmit akart.
    Amúgy a capuai aréna után egy fal, mert pár római őr nem lehet akadály, de szerintem most neavia-cruxus párossal fog foglakozni a rész, sajnos.
    De azért jöjjön már a következő rész...! :D

    VálaszTörlés
  15. Nekem nagyon tetszett ez a rész! Igazán a sorozathoz méltó volt. VÉGRE! Nem akarom Spartacust halottan látni a végén, de hát az meg úgy nem hiteles, hogy túléli és leáll a rómaiak gyilkolásával... Ő, aki életét erre tette fel végül is!
    Laeta nekem is az egyik kedvenc karakterem, NAGYON ADJA... :D
    Amúgy elgondolkodtam, hogy milyen lenne, ha még most is Andy lenne Spartacus... Én nem vagyok elégedetlen, de ő sokat hozzá adhatna az élményhez, az ő szájából minden hitelesebben hangzott!

    VálaszTörlés
  16. Amúgy akinek kell TPB-n mindig megtalálja, van 480P-s is az kisebb de nem HD, mondjuk neke az is elég :D. Am köszi a feliratot. :D

    VálaszTörlés
  17. Nem tudom ki, hogy van vele, de a zene nagyon hatásos ebben az évadban! Nagyban emeli a hangulatot!
    Továbbá azt sem tudom ,hogyan képzelték megvédeni magát a kaput, ill.a
    várost a tenger felől a lázadók??? Mert íjászokkal például lehetett volna aprítani a rómaiakat... Azonban a hajók ellen nem lehetett semmit tenni, így eleve nyilvánvaló volt a város elfoglalása. Eddig vártam, hogy mi fog történni, most kiderült. Szerintem ez nagy taktikai hiba volt. :(
    Mint ahogy az is kiderült, hogy mit csináltak az északra küldött katonák is, hisz csak utalás volt rájuk nézve...
    És még valami: azért az nagy lett volna, ha a kapun való betöréskor valamelyik katona levágja Casear-t, nem? Hisz lázadónak nézett ki! LOL
    Köszönet az eddigi munkádért,Zoli!

    VálaszTörlés
  18. Ez talán a legjobb rész ebben az évadban. Ha követik az eddig ismeretes történelmi szálat, fonalat, akkor Crassus légióit most fogják szétverni. Crassus épphogy el tudott menekülni testőrségével.

    És a következő évben vágott, vágtak vissza Spartiéknak, de akkor már számára csúfos módon a szenátus kényszerítette Crassust, hogy várja meg Pompeiust meg Lucullust (a nála jóval fiatalabb Pompeiust jobban utálta meg irigyelte)

    még visszatérnek Itáliába külhoni háborúikból és együtt, közösen menjenek neki az akkora már Crixus nélküli lázadóknak. És persze nem a megszégyenített Crassusnak adták a legfőbb parancsnokságot.

    Akit érdekel hogy másznak ki Spartiék a mély, harci árkos csapdából amit feltehetőleg valóban ásatott Spartacusal megvívott egyik csatájában ez a minden hájjal megkent Crassus, az olvasson bele Balázs Sándor : "Reng a föld Itáliában" művébe. Nem lövöm le a poént.

    Persze lehet hogy nem a könyvekben szereplő, történelmileg ismert verziót fogják választani idegeink borzolására (jó lenne ha azt választanák nekem tetszett amit Spartacus kiagyalt)

    Én szívesen látnám már Crassus falfehér döbbent arcát ahogy végig kell néznie ahogy a kiéhezett "vadember rabszolgák" szétverik megfutamítják a méregdrága jól felszerelt gyönyörű szép légióit. Mert ott és akkor úgy volt. Csalódás lenne merőben elkanyarodni a történelmi száltól.

    És még egy fontos momentum amiről talán még nem esett szó, ebben az évadban nem kapott nagy hangsúlyt eddig: Crassus mostani légióit ugyebár ő maga hozta létre toborozta fegyverezte fel önköltségen.

    És ezek újoncok. (kopasz katonák komolyabb harci tapasztalat nélkül)eke mellöl a légióba érkezett parasztok, felszabadított rabszolgák stb...ezért is nyomják le a lázadók (látszólag könnyedén) őket, érnek annyit a rabszolgák és még többet a kemény mag : a gladiátorok.

    Viszont Pompeius és Lucullus csapatai már évek óta csatáztak, bővítik a birodalom határait Hispániában stb...tehát egyenesen a frontról jönnek. Ezek már sok csatát megélt, komoly harci tapasztalattal rendelkező légiósok. Nem szarnak be olyan könnyen, láttak már ezt-azt(nem kell nekik tizedelés) És nem csak egyszerű, szerencsét próbáló zsoldosok.

    Szóval ez (is) hozzájárul(t) majd a Spartiék vesztéhez bukásához. De mindenképpen a legtovább tartott , a legnagyobb kalamajkát okozó lázadás volt a köztársaság történetében.

    A Laeta teste (is) elképesztő. Jól kitalálták őt magát, meg a karakterét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ahogy írod, és sokan fenn akadnak ezen hogy milyen könnyen levágják a rabszolgák a római katonákat zsoldosokat, de irtó kíváncsi leszek és nagyon remélem, hogy valóban előveszik majd Pompeiust és Lucullust és az ő tapasztalt LÉGIÓS katonáik már merőben máshogy fognak harcolni mint az eddigi római zsoldosok.

      Törlés
    2. Ez így van!A könyv címét meg köszi, ki is vettem a könyvtárból.Neki is álltam az olvasásának.

      Törlés
  19. Nagyszerű rész volt ez is mint a többi. Ha Donar halálát ilyen szépen megoldották,akkor nagyon szépen megoldják biztosan majd Spartacusét és a többiekét is (ha meghalnak egyáltalán). Bármi legyen is a vége az igazi győzelem úgyis a felkelőké lesz. Laeta karaktere nagyon tetszik nekem is, kíváncsi vagyok mikor jön már végre össze Spartacusszal.
    Köszönet egy Magyar rabszolgának a könyv címért elfogom olvasni.

    VálaszTörlés
  20. A HBO is kezdi vetíteni az évadot.
    http://www.hbo.hu/series/spartacus

    VálaszTörlés
  21. Nagyon köszönöm Magyar rabszolgának ezt a nagyszerű történelmi áttekintést.Első dolgom lesz az általad említett könyvet elolvasni.Ha valakit érdekel ez a történelmi kor Simon Scarrow művei nagyszerű olvasmány lehet.

    http://www.polc.hu/szerzo/simon_scarrow/

    VálaszTörlés
  22. A kalózok és Spartacusék viszonyáról meg lehet említeni még néhány szót. Ezt sem úgy ábrázolták vitték filmre a sorozat készítői ahogy valszeg ténylegesen megtörténhetett.

    Ez persze érthető, hiszen nem lehet sok-sok hónap történéseit aprólékosan 10 x 50 percben bemutatni. Úgy hogy pörgős, izgis, szexis, meg hiteles, meg minden legyen. Gondolom kompromisszumokat kellett kötni a szűkös idővel, meg a rendelkezésre álló zsetonnal is.

    Számos alkalommal randiztak a kalózok és a felkelők, ill. számtalanszor nem jött össze a randevú, mert hol a kalózoknak nem volt megfelelő a hely és az idő, (a kalózok is tartottak Róma haragjától) hol a lázadók nem tudtak, vagy mertek mozdulni, úgy ahogy szerették volna.

    Hiszen a létszám növekedése kétélű fegyver. Értelem szerűen minél nagyobb a létszám, annál erősebb lehet a sereg. Viszont komoly gondokkal is jár, felfegyverezni, etetni, orvosi ellátást biztosítani stb...és a mobilitás beszűkölésével is jár, főleg észrevétlenül.

    Amikor első ízben jött össze a találka Spartiék és a kalózok között, még csekély létszámú volt a rabszolga sereg. A kalózok hajó kapacitása ekkor megfelelő lett volna, csak Spartiék voltak híján annak az arany mennyiségnek, amit a kalózok kértek az evakuálásért.

    Ezért Spartiék kénytelenek voltak fosztogatni gazdag római villákat, kisebb falvakat hogy összegyűjtsék a kalózok fizetségét. Csakhogy amire Spartacus sem gondolt ill. nem volt felkészülve az az volt, hogy a létszám rövid idő alatt drasztikusan megnövekedett.

    Kialakult egy 22-es csapdája helyzet: a kalózok a létszám függvényében szabták meg az árat ami szüntelenül emelkedett. Mikor létrejöhetett volna egy elhajózási manőver (megvolt a megfelelő összeg) mindig több lett az elszállítandó ember, rabszolga. És Spartinak nem volt szíve tömegeket hátrahagyni a Rómaiak martalékának.

    Vissza kellet menni Spartiéknak rabolni, hogy meg legyen az új kialkudott összeg.De eközben mindig gyarapodott a létszám, és a kalózok több ember, több hajó, több kockázat elvén, állandóan emelték az árat.

    Nem beszélve arról, hogy nem minden esetben tudtak elmenni a felek a találkozók színhelyére, mivel természetesen számításba kellett venniük egy esetleges összecsapást hol Puplicola, hol Crassus légióival.

    És ezt mindkét fél számos esetben félreértette és azt gondolták egymásról(kilikiaiak-Spartiék) hogy visszaléptek szándékaiktól, vagy csak "ezek már megint meg szívattak minket!"

    A cél állomás is változott Spartacus fejében. Legtöbbször szülőföldje merült fel (Thrákia)és ott alapítani új hazát a sok felszabadult rabszolgával. Ez nem nagyon tetszett a kalózoknak a távolság és a magas kockázati tényezők miatt.(Rómának is volt flottája)

    De volt napirenden a közeli Szicilia is, ez már jobban kedvükre volt a kaliknak, csak ezzel meg az volt a probléma, hogy akkoriban Szicilia egy nehezen bevehető erőd volt egy rabszolga hadsereg számára.
    (nem rendelkeztek semmilyen ostrom hadi eszközzel tapasztalattal)

    És ha sikerült is volna be venni a szigetet,(egy korábbi rabszolgalázadásnál volt rá precedens és ki is tartottak egy-két évig) valszeg Róma nem hagyta volna annyiban, nem lettek volna biztonságban hosszabb távon.

    Előbb utóbb Róma vissza marta volna a szigetet túlerővel,kiéheztetéssel vagy egyéb fondorlattal...

    VálaszTörlés
  23. Magyar rabszolga!Nagyon szeretem olvasgatni az írásaidat,mivel rengeteg háttér infóval szolgál,hogy még jobban megismerhessük a filmben történteket.Úgyhogy,még-még-még !!!! :-)

    VálaszTörlés
  24. Ave Ceasar, moritori te salutant!

    Spartacus és "leghűségesebb alvezére" Crixos viszonya is megérne egy misét. Crixos és a mögötte álló "kisebb sereg" kb. 10.000 fő elszakadása szinte előre borítékolható volt. Crassusék számítottak is rá. Szépen meg várták míg ez bekövetkezik, és csak ezután csaptak le. A fő seregtől különvált gallok és a germánok vereséget szenvedtek Publicolától, elesett Crixus is.

    Nyilván a szabad életet jobban szimbolizálta,vagy jobban kedvükre volt az a fajta életmód amit Crixos és követői nyomattak.Betörni római villákba enni-inni ájulásig a különleges ételekből és méregdrága borokkal leöblíteni.Szabadon fosztogatni,mint a madár,bárkit és bármit magukévá tenni, amit a szem száj megkíván.

    Ezzel szemben Spartacus csak akkor alkalmazta a szabad rablást, mint módszert, ha ez feltétlen szükséges volt. Emberei ellátása, kalózok kifizetése stb...Fegyelmet várt el a seregétől, szüntelen gyakorlatozást, tréningezést, menetelést, nélkülözést ha az adott helyzet, harci szitu úgy kívánta.

    Ez persze a sok hirtelen szabadsághoz jutott rabszolga körében nem tette túl népszerűvé. "Minek szöktünk meg dominusunktól és kockáztattunk oly sokat, ha most ugyanúgy egy másik ember parancsolgat nekünk?" -Vélték.

    Spartacust és seregét talán ez (is) vitte a halálba, hogy nem tudott fegyelmet tartani az emberei között. Ha jobban belegondolunk ez egy lehetetlen feladat volt, hiszen több ezer rabszolgát más más hajtotta, motiválta. Különböztek az elképzeléseik, vágyaik, terveik, érdekeik. Komoly nyelvi nehézségek is adódtak nem mindenki tudta magát megértetni normálisan a másikkal. Nem mindenki beszélte az akkori közös nyelvet.

    Egy viszont közös volt bennük ami rómaiaknál nem volt motivációs erő hisz nekik alanyi jogon járt, megvolt: az a szabad élet utáni vágy, ez úgy ahogy összekovácsolta ezt a nagy színes hordát. Többek között ezért is voltak képesek ilyen nagy kaliberű katonai sikerekre.

    Akik Spartacus trák származását fogadják el, azok szerint vissza akart jutni a hazájába, Thrákiába, de a harcosai nem engedték, és rákényszerítették az itáliai rablóhadjárat folytatására.

    Legnagyobb hibájának sokan azt tartják, hogy északi győzelmei után visszafordult délre. Spartacust mégis a hadtörténet géniuszai között tartják számon, aki olyan háborúban volt sokáig sikeres, amelyet emberanyagban és utánpótlásban számára kedvezőtlen körülmények között vívtak.

    VálaszTörlés