A felirat állása:
Spartacus s03e10:
(HDTV-AFG, x264-ASAP, 720p-IMMERSE) LETÖLTÉS

2011. február 21., hétfő

Latin kisszótár a Spartacushoz

Gondoltam, összeállítok egy szószedetet a Spartacusban elhangzó latin szavakból.

hoplomachus - (görög eredetű, a "hoplon" szóból ered, jelentése: pajzs) a görög hoplita harcosokat utánzó gladiátor harcstílus, követői bronz sisakot viseltek a fejükön, manicát (ruhaujjhoz hasonlító karvért) a jobb karjukon, subligaculumot (lsd. lejjebb), valamit láb- és karvértet.

legatus - a legmagasabb rangú tag volt a Római Birodalom hadvezérének törzskarában. A legatus szenátori rendű, közvetlen felettese a dux és alárendeltjei a katonai tribunusok. Ahhoz, hogy önállóan is vezethesse a hadsereget, praetori rangúnak kellett lennie.

ludus - a gladiátorképző

magistratus - A ókori Róma legfőbb választott tisztviselői a köztársaság idején, emellett a korai császárkorban is léteztek, azonban ekkorra legtöbbjük pusztán formális címként. Kezdetben a magistratusok (a tribunus plebis kivételével) kizárólag a patríciusok köréből kerülhettek ki, azonban az idők folyamán a tisztségek megnyíltak a plebejusok előtt is. A magistratusi hivatal elnevezése a magistratura volt.

missio - kegyelem

murmillo - szintén egy harcstílus, melyet a korábban divatos Gallus helyett alkalmaztak, hiszen a gallok Itáliában való elterjedésével politikailag inkorrektté vált ellenségként feltüntetni őket. A murmillo harcosok legfőbb jellemzője a nagy, halhoz hasonló alakú taréjjal ellátott sisak. Innen eredeztethető nevük, melyet görögül egy sósvizi halfajtára használtak eredetileg.


pater familias - az ókori római jogban a családfőt, a ház urát jelentette, ez általában a legöregebb és legrangosabb férfi volt a római háztartásban. Szó szerinti fordításban: a család apja.

pulvinus - kiemelt hely az aréna nézőterén, innen csodálhatták a mérkőzéseket a legfontosabb személyek.

senatus - az egész római történelmet végigkísérő, az idők előrehaladtával más-más jogokkal felruházott, és sokszor változó létszámú testület volt. A Római Köztársaság idején gyakorlatilag, a principatus évszázadaiban elviekben a senatus volt a legfőbb törvényhozó szerv, tagjai, a senatorok pedig a római társadalom elitjét alkották.

sine missione - az az eset, amikor egy gladiátormérkőzésen egyik küzdőfél sem kaphatott kegyelmet, tehát a harc biztos halállal végződött.

subligaculum - Az ókori rabszolgák jellegzetes viselete a mediterrán vidékeken, vászon ágyékkötõ.

subligaria - római alsónadrág.

thraex, vagy trák - a római gladiátorok egyik harcstílusa, követői kis kör alakú pajzzsal (aparmulával) és egy nagyon rövid, enyhén görbülő karddal (a sicával) harcoltak. Ahoplomachusokhoz hasonlóan ők is görög felszerelést használtak, így gyakran állították szembe őket a légionárius fegyverekkel küzdő murmilloval, ezzel is szimbolizálva a római katonák és ellenségeik küzdelmét.

tribunus - ez a kifejezés két ókori római tisztséget jelölt:
tribunus plebis (néptribunus) – alapvetően politikai tisztség, a főbb magistratusok egyike
tribunus militum (katonai tribunus) – az ókori Róma legmagasabb rangú katonatisztjei

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy ezt igy összegyűjtötted Zoli!
    A felét sem tudtam.

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen! :D Ez tényleg hasznos volt.

    Ha nem zavar nekem is eszembe jutott pár.

    dominus: úr

    domina: úrnő

    VálaszTörlés
  3. Még sok van a listán, (többek között ezek is) idővel frissíteni fogom még! De azért kösz! ;)

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen, de nem csak a latin szótárt, hanem az eddigi profi munkád! szerintem ezzel nem vagyok egyedül.. gab

    VálaszTörlés
  5. Gladius graecus

    A második pun háború után terjedt el a Birodalomban ez a hispán mintájú, rövid, kétélű kard. Széles, egyenes pengéjére masszív hosszanti gerincet kovácsoltak, leginkább szúrásra és hárításra volt alkalmas, vágásra kevésbé használták. A római közkatonák a jobb oldalukon, vállszíjon viselték, mivel a kard rövidsége lehetővé tette, hogy azonos oldali kézzel is könnyen előránthassák. A gladiátor (kardforgató) elnevezés arra utal, hogy a játékok széles körű elterjedése idején a harcosok többsége gladiust viselt. Késõbb, a fegyvernemek differenciálódása után főként a nagy pajzzsal küzdő gladiátorok (secutor, myrmillo, hoplomachus) fegyvere lett, de két gladiust forgatott a dimacheris is. Érdemes megjegyezni, hogy a gladiátoriskolában gyakorlásra használt fakard, a rudis vagy rudius szintén a gladius mintájára készült.

    VálaszTörlés